Přátelé stala se mi velmi nemilá věc na lodi. V sadě devíti olověných 12V baterií VARTA 180Ah dávajících dohromady 108V mi jedna za plného provozu vybuchla. Stalo se to při dobíjení dynamem. Tyto baterie slouží jako zdroj napětí na spotřebiče II. třídy. Nestartuje se s nimi. Poslední dobou značně začali papat destilovanou vodu, v důsledku větších nabíjecích proudů a značného stáří (8 let).
Příčina výbuchu: dva články se sesypali, vyzkratovali, vzápětí řachli a zasvinili mi celou baterkárnu kyselinou a bahnem. Úplnému roztržení baterie zabránili ostatní baterky.
Doporučuju vyhýbat se bateriím pochybné kvality, značného stáří, hlídat si hladinu elektrolytu a dobíjecí napětí a proud.
PS: očekávám kdy mi řachne další baterie tak při každém vkročení do baterkárny kakám hrůzou magi v kostkách.
Přátelé stala se mi velmi nemilá věc na lodi. V sadě devíti olověných 12V baterií VARTA 180Ah dávajících dohromady 108V mi jedna za plného provozu vybuchla. Stalo se to při dobíjení dynamem. Tyto baterie slouží jako zdroj napětí na spotřebiče II. třídy. Nestartuje se s nimi. Poslední dobou značně začali papat destilovanou vodu, v důsledku větších nabíjecích proudů a značného stáří (8 let).
Příčina výbuchu: dva články se sesypali, vyzkratovali, vzápětí řachli a zasvinili mi celou baterkárnu kyselinou a bahnem. Úplnému roztržení baterie zabránili ostatní baterky.
Doporučuju vyhýbat se bateriím pochybné kvality, značného stáří, hlídat si hladinu elektrolytu a dobíjecí napětí a proud.
PS: očekávám kdy mi řachne další baterie tak při každém vkročení do baterkárny kakám hrůzou magi v kostkách.
Přílohy: 01122009560.jpg | Stáhnout | Zobrazit ( 54803b ) - Staženo:18x.
to nic neni, podobny akumulator, tusim ze to bylo 120Ah do rolby, mi jednou bouchl za zady, kdyz jsem svarel. Z celeho akumulatoru zbylo jen par drobnych plastovych ulomku a tusim jedno vicko, zbytek se uplne vyparil. Fakt nekecam, do dnes mi to neni jasne. Pamatuji si obrovskou ohlusujici ranu, kyselinu snad vsude, vcetne oci, apod. Dobre pul hodinu jsme na sebe s kamaradem koukali a neslyseli jsme ani slovo
Inu, z toho plyne ponauceni, ze se nesmi svarovat hned vedle nabijejiciho se akumulatoru, a to jeste tohoto kalibru
to nic neni, podobny akumulator, tusim ze to bylo 120Ah do rolby, mi jednou bouchl za zady, kdyz jsem svarel. Z celeho akumulatoru zbylo jen par drobnych plastovych ulomku a tusim jedno vicko, zbytek se uplne vyparil. Fakt nekecam, do dnes mi to neni jasne. Pamatuji si obrovskou ohlusujici ranu, kyselinu snad vsude, vcetne oci, apod. Dobre pul hodinu jsme na sebe s kamaradem koukali a neslyseli jsme ani slovo :D
Inu, z toho plyne ponauceni, ze se nesmi svarovat hned vedle nabijejiciho se akumulatoru, a to jeste tohoto kalibru :-))))
Skorej by som to videl na vybuch vodiku - stava sa to pri prebijani baterii. V kazdom pripade dobre ze sa ti nic nestalo.
Skorej by som to videl na vybuch vodiku - stava sa to pri prebijani baterii. V kazdom pripade dobre ze sa ti nic nestalo.
Pokud jde o ty baterky na lodi-doporučuji vyměnit dynamo za alternátor. Dynamo má komutátor a ten může jiskřit-vodík i v malé koncentraci je neřád.Alternátor ,pokud je jen trochu v cajku , nezajiskří.
Pokud jde o ty baterky na lodi-doporučuji vyměnit dynamo za alternátor. Dynamo má komutátor a ten může jiskřit-vodík i v malé koncentraci je neřád.Alternátor ,pokud je jen trochu v cajku , nezajiskří.;-)
Ono je to trošku složitější. Mám pocit že alternátor na 110V asi neexistuje. Dále baterie a dynamo jsou od sebe odděleny přepážkou (storjovna a za ní baterkárna) a 10m od sebe.
Matuši máš defakto pravdu. Baterie byly chvilku přebíjeny vyššími otáčkami motoru a tím pádem i dynama. Jenže nabíjecí proudy se regulujují ručne a kdo by čekal že za minutu buchne jedna potvora.
Ono je to trošku složitější. :-) Mám pocit že alternátor na 110V asi neexistuje. Dále baterie a dynamo jsou od sebe odděleny přepážkou (storjovna a za ní baterkárna) a 10m od sebe. :-)
Matuši máš defakto pravdu. Baterie byly chvilku přebíjeny vyššími otáčkami motoru a tím pádem i dynama. Jenže nabíjecí proudy se regulujují ručne a kdo by čekal že za minutu buchne jedna potvora. :-)
Problém je v tom, že nemáš regulaci nabíjení jednotlivých baterek. Některé se přebíjejí, proto plynují - to bylo poznat už jak jsi musel dolívat vodu.
Problém, je, že toto nemá levné řešení. Musel by být nějaký elektronický regulátor, který by hlídal každou baterku (nebo ještě lépe každý článek) a pomocí bočníku by ho po dosažení plného nabití odstavil. Anebo mít počet jednotlivých nabíječek (ze sítě 230V) a každou nabíjet zvlášť - v tomto případě by se nemusely rozpojovat.
Asi by bylo řešení všechny rozpojit, propojit paralelně a nabíjet jednou 12-ti voltovou nabíječkou, velkým proudem, na napětí asi 14 V.
To jsou všechno teorie, rozumné praktické řešení asi neexistuje.
Problém je v tom, že nemáš regulaci nabíjení jednotlivých baterek. Některé se přebíjejí, proto plynují - to bylo poznat už jak jsi musel dolívat vodu.
Problém, je, že toto nemá levné řešení. Musel by být nějaký elektronický regulátor, který by hlídal každou baterku (nebo ještě lépe každý článek;-)) a pomocí bočníku by ho po dosažení plného nabití odstavil. Anebo mít počet jednotlivých nabíječek (ze sítě 230V) a každou nabíjet zvlášť - v tomto případě by se nemusely rozpojovat.
Asi by bylo řešení všechny rozpojit, propojit paralelně a nabíjet jednou 12-ti voltovou nabíječkou, velkým proudem, na napětí asi 14 V.
To jsou všechno teorie, rozumné praktické řešení asi neexistuje.
Na chatě turistického oddílu, která měla elektrický rozvod 12V napájený z AKU 12V/120Ah nabíjených větrnou elektrárnou nám také vybuchla jedna baterie. Naštěstí to bylo na verandě, kde v té době nikdo nebyl. Pravděpodobně selhala regulace nabíjení a foukal hodně vítr.
Na chatě turistického oddílu, která měla elektrický rozvod 12V napájený z AKU 12V/120Ah nabíjených větrnou elektrárnou nám také vybuchla jedna baterie. Naštěstí to bylo na verandě, kde v té době nikdo nebyl. Pravděpodobně selhala regulace nabíjení a foukal hodně vítr. :-o