Přátelé, ocelová základna předních brzdových destiček mé C4 ky se povážlivě přiblížila kotoučům. (77kkm) Napadá mě několik otázek a zároveň možná zajímavé téma na diskuzi.:
- destičky originál nebo jiné? Když jiné, tak kterou firmu-značku zvolit?
- kotouče nevypadají hezky, mají "rantl - okraj", nebylo by dobré to vzít to "z jedné vody.." a vyměnit je také? Pak nastává stejná otázka - originál nebo "jiné" - či snad použít nějaké "lepší" - s drážkami?
Za Vaše zkušenosti, rady, názory a doporučení předem děkuji.
Přátelé, ocelová základna předních brzdových destiček mé C4 ky se povážlivě přiblížila kotoučům.:-p (77kkm) Napadá mě několik otázek a zároveň možná zajímavé téma na diskuzi.;-):
- destičky originál nebo jiné? Když jiné, tak kterou firmu-značku zvolit?
- kotouče nevypadají hezky, mají "rantl - okraj", nebylo by dobré to vzít to "z jedné vody.." a vyměnit je také? Pak nastává stejná otázka - originál nebo "jiné" - či snad použít nějaké "lepší" - s drážkami?
Za Vaše zkušenosti, rady, názory a doporučení předem děkuji.:palec
Předsedo pokud ty kotouče maj eště dost materiálu tak bych je asi raděj nechal stočit u soustružníka a dal jen nové desky.Ty jeté když je necháš stočit tak jsou lepší než nové alespoň to mě tvrdil muj mekánik.
Předsedo pokud ty kotouče maj eště dost materiálu tak bych je asi raděj nechal stočit u soustružníka a dal jen nové desky.Ty jeté když je necháš stočit tak jsou lepší než nové alespoň to mě tvrdil muj mekánik.
Veno dík za reakci. Ad kotouče - Není lepší nešetřit a koupi rovnou nové? Nerad bych třeba po 20kkm od výměny řešil "zkroucené" kotouče. Pak jsme "zpátky na startu" a řešíme i výměnu nových destiček.. Co jsem zkoumal tak oba kotouče (odvětrané, bez drážek) cca 2500,-Kč.
Veno dík za reakci. Ad kotouče - Není lepší nešetřit a koupi rovnou nové? Nerad bych třeba po 20kkm od výměny řešil "zkroucené" kotouče. Pak jsme "zpátky na startu" a řešíme i výměnu nových destiček..:nevim Co jsem zkoumal tak oba kotouče (odvětrané, bez drážek) cca 2500,-Kč.
standartne plati, ak su kotuce -2 mm - maju sa menit (nominalnu hodnotu zistis v service alebo .link. )
co sa tyka platniciek - origo / neorigo
v Trnave pouzivaju ako prvovyrobu TRW, co to je pri C4 ti nepoviem, ale z toho vypliva ze ak to kupis "origo" v citroene na C3 picasso, kupis TRW zabalene v citroenovom obale.
standartne plati, ak su kotuce -2 mm - maju sa menit (nominalnu hodnotu zistis v service alebo http://www.c5club.cz/files/pdf/kotuce_hrubka.pdf )
co sa tyka platniciek - origo / neorigo
v Trnave pouzivaju ako prvovyrobu TRW, co to je pri C4 ti nepoviem, ale z toho vypliva ze ak to kupis "origo" v citroene na C3 picasso, kupis TRW zabalene v citroenovom obale.
No for je v tom sehnat šikovného soustružníka. Když to vemeš tak nějak polopaticky tak u každého kotouče je jasně dáno kolik je únosná nejmenší síla (šířka kotouče),pokud by tam po stočení zustalo několik desetin milimetru tak to nemá cenu stáčet a je lepší koupit nové ale pokud tam zustane dostatek materiálu tak stočit, protože ten materiál je používáním už mockrát ohřátý a zchladlý a tudíž po stránce materiálu je klidnější a daleko hůř se právě zvlní není prostě tak náchylnej na změnu teploty jako novej kterej by se musel pomalu provozem zajíždět. Doufám že sem to napsal pochopitelně jsem vyučený strojní zámečník a z technologie si eště něco pamatuju takže pokud to někdo vzdělanější a zkušenější doplní případně potvrdí budu rád.Tady .link. máš trochu rozumu sice od Xsaristů ale Xsara byla pokud vím i Tvoje předchozí auto tak dokážeš posoudit jak moc je C4 odlišná od Xsary osobně bych řekl že zas tak moc velký rozdíly tam nejsou.
No for je v tom sehnat šikovného soustružníka. Když to vemeš tak nějak polopaticky tak u každého kotouče je jasně dáno kolik je únosná nejmenší síla (šířka kotouče),pokud by tam po stočení zustalo několik desetin milimetru tak to nemá cenu stáčet a je lepší koupit nové ale pokud tam zustane dostatek materiálu tak stočit, protože ten materiál je používáním už mockrát ohřátý a zchladlý a tudíž po stránce materiálu je klidnější a daleko hůř se právě zvlní není prostě tak náchylnej na změnu teploty jako novej kterej by se musel pomalu provozem zajíždět. Doufám že sem to napsal pochopitelně jsem vyučený strojní zámečník a z technologie si eště něco pamatuju takže pokud to někdo vzdělanější a zkušenější doplní případně potvrdí budu rád.Tady http://www.xsara.cz/phpbb3/viewtopic.php?f=56&t=6879 máš trochu rozumu sice od Xsaristů ale Xsara byla pokud vím i Tvoje předchozí auto tak dokážeš posoudit jak moc je C4 odlišná od Xsary osobně bych řekl že zas tak moc velký rozdíly tam nejsou.
Když se při lehkém brzdění projevují silné vibrace do řízení i brzdového pedálu, není nač čekat a kotouče okamžitě vyměnit. Pořád lepší investovat několik tisícovek do brzd, než to někam napasovat nebo někoho zabít. Nic víc nic míň.
Když se při lehkém brzdění projevují silné vibrace do řízení i brzdového pedálu, není nač čekat a kotouče okamžitě vyměnit. Pořád lepší investovat několik tisícovek do brzd, než to někam napasovat nebo někoho zabít. Nic víc nic míň.
Zulehlo, je to jasné na brzdách se šetřit nemá. U mě jsou kotouče jsou zatím ok, chci říct že nevibrují. Jumep poslal pěkný link na jasný návod jak zjistit min. šířku kotoučů. Díky. Vena psal o soustružení - kdo však nemá šikovného soutružníka tak asi koupí nové kotouče. I když je fakt, že jsem se setkal se servisem který tuto službu nabízel. Za sebe mohu jen říct, že soustruh nevlastním. (I když ve škole jsem se kdysi na něm učil pracovat No dejme tomu, že zjistím že situace je zralá na nové kotouče. Má cenu uvažovat o drážkovaných? Jsou o tolik lepší co stojí navíc? Jumepe, pochopil jsem že "značkové" znamená značkové balení, ale: Kupovat kotouče i destičky v sadě? Od stejné značky? Je to nutné? .. díky za reakce a zkušenosti, nejen za mne..
Zulehlo, je to jasné na brzdách se šetřit nemá.:palec U mě jsou kotouče jsou zatím ok, chci říct že nevibrují. Jumep poslal pěkný link na jasný návod jak zjistit min. šířku kotoučů. Díky. Vena psal o soustružení - kdo však nemá šikovného soutružníka tak asi koupí nové kotouče. I když je fakt, že jsem se setkal se servisem který tuto službu nabízel. Za sebe mohu jen říct, že soustruh nevlastním. (I když ve škole jsem se kdysi na něm učil pracovat:-)) No dejme tomu, že zjistím že situace je zralá na nové kotouče. Má cenu uvažovat o drážkovaných? Jsou o tolik lepší co stojí navíc? Jumepe, pochopil jsem že "značkové" znamená značkové balení, :-p ale: Kupovat kotouče i destičky v sadě? Od stejné značky? Je to nutné? .. díky za reakce a zkušenosti, nejen za mne..;-)
no drazkove
a) jazdis agresivne? plyn brzda?
b) zahrievaju sa ti kola?
c) mas pocit ze to v nejakom pocasi horsie brzdi (z hladiska brzd, nie povrchu vozovky), tj naprsi a mas pocit ze musis vyvyjat na pedal vacsi tlak?
ak na vsetko odpovedas ano, chod do drazkovanych / dierovanych kotucov
a odpovedas ano len na C, toto je sposobene zamokrenim kotucov a tym zhorsene brzdenie a citroen to riesil zmenou platniciek ze maju drazkovanie na odvod vody a tym sa zlepsuje brzdenie
co sa tyka stacania, ak je na okraji presah, predpokladam ze nove platnicky do neho zapadnu a neriesil by som nic len platnicky, ak su kotuce doryhovane a podobne, 2mm isto stocenim uberes a podla normy su tympadom na vymenu
treba si uvedomit ze toto sa nemalo robit ani na zigulakoch a skodovkach
co sa tyka jedneho vyrobcu, to je jasne ze netreba, je ale podstatne vybrat oboje veci vhodne, aby brzdy nepiskali,
co je to vlastne to piskanie brzd, su to zodrate platnicky ktore vytvoria prach a ten pri brzdeni vydava piskavi zvuk, samozrejme ak budu platnicky prilis tvrde zrusia kotuce a budes to menit nabuduce zasa ....
vsetko je to o zvolenych materialoch
ja som dal kotuce LUCAS a platnicky FEBI, s touto kombinaciou som spokojny.
Ono tie kotuce totiz robi len zopar vyrobcov a dava na ne znacku, cize kludne trw moze byt to iste ako lucas, ale nemusi, kazda znacka moze zadat svoju specifikaciu.
Malo by platit ze TRW kotuce budu optimalne zladene s TRW platnickami, ale to vobec nemusi byt pravda .. skusenosti su rozne
no drazkove
a) jazdis agresivne? plyn brzda?
b) zahrievaju sa ti kola?
c) mas pocit ze to v nejakom pocasi horsie brzdi (z hladiska brzd, nie povrchu vozovky), tj naprsi a mas pocit ze musis vyvyjat na pedal vacsi tlak?
ak na vsetko odpovedas ano, chod do drazkovanych / dierovanych kotucov
a odpovedas ano len na C, toto je sposobene zamokrenim kotucov a tym zhorsene brzdenie a citroen to riesil zmenou platniciek ze maju drazkovanie na odvod vody a tym sa zlepsuje brzdenie
co sa tyka stacania, ak je na okraji presah, predpokladam ze nove platnicky do neho zapadnu a neriesil by som nic len platnicky, ak su kotuce doryhovane a podobne, 2mm isto stocenim uberes a podla normy su tympadom na vymenu
treba si uvedomit ze toto sa nemalo robit ani na zigulakoch a skodovkach
co sa tyka jedneho vyrobcu, to je jasne ze netreba, je ale podstatne vybrat oboje veci vhodne, aby brzdy nepiskali,
co je to vlastne to piskanie brzd, su to zodrate platnicky ktore vytvoria prach a ten pri brzdeni vydava piskavi zvuk, samozrejme ak budu platnicky prilis tvrde zrusia kotuce a budes to menit nabuduce zasa ....
vsetko je to o zvolenych materialoch
ja som dal kotuce LUCAS a platnicky FEBI, s touto kombinaciou som spokojny.
Ono tie kotuce totiz robi len zopar vyrobcov a dava na ne znacku, cize kludne trw moze byt to iste ako lucas, ale nemusi, kazda znacka moze zadat svoju specifikaciu.
Malo by platit ze TRW kotuce budu optimalne zladene s TRW platnickami, ale to vobec nemusi byt pravda .. skusenosti su rozne
Jumepe dík za vyčerpávající info. Je fakt, že o b č a s agresivně jezdím , ale asi to není na spec. brzdy. I když vše je otázka "value for money" Co se týká kotoučů a stáčení - V mém případě je to asi opravdu na nové, - každá strana je jinak sjetá..někde je "rantlík" menší, někde je větší a zase jde až do "masa" směrem ke středu..No vyměnit jen destičky bych si netroufl.
Pokuď jde o kombinaci výrobců kotouče-desky o to mi právě šlo - o ty zkušenosti..dík
Jumepe dík za vyčerpávající info. :palec Je fakt, že o b č a s agresivně jezdím :-)), ale asi to není na spec. brzdy. I když vše je otázka "value for money" Co se týká kotoučů a stáčení - V mém případě je to asi opravdu na nové, - každá strana je jinak sjetá..někde je "rantlík" menší, někde je větší a zase jde až do "masa" směrem ke středu..No vyměnit jen destičky bych si netroufl.
Pokuď jde o kombinaci výrobců kotouče-desky o to mi právě šlo - o ty zkušenosti..dík:palec
Ahoj, my dáváme kotouče Textar, Ate, TRW (Lucas), Brembo. Destičky Textar, Ate, TRW (Lucas), Brembo, někdy Ferodo Racing, ale ty žerou kotouče. Kombinovat značky můžeš, ale je lepší dát to od jedný firmy. Určitě by ses měl obloukem vyhnout Auto Kelly, kvalita je hrozná. Co se týká drážkovaných kotoučů, účinnost bude větší, jen ti dřív sežerou destičky. Jinak pokud nejsou kotouče nějak sjetý, klidně je nech stočit, není se čeho bát. Ale musí být šikovný soustružník. Třeba k nám do Písku jezdí i z Č. Budějovic k p. Supovi (mimo jiné srovnává i hlavy a tlakuje je), je to dědula v důchodu, ale mooc šikovnej.
Ahoj, my dáváme kotouče Textar, Ate, TRW (Lucas), Brembo. Destičky Textar, Ate, TRW (Lucas), Brembo, někdy Ferodo Racing, ale ty žerou kotouče. Kombinovat značky můžeš, ale je lepší dát to od jedný firmy. Určitě by ses měl obloukem vyhnout Auto Kelly, kvalita je hrozná. Co se týká drážkovaných kotoučů, účinnost bude větší, jen ti dřív sežerou destičky. Jinak pokud nejsou kotouče nějak sjetý, klidně je nech stočit, není se čeho bát. Ale musí být šikovný soustružník. Třeba k nám do Písku jezdí i z Č. Budějovic k p. Supovi (mimo jiné srovnává i hlavy a tlakuje je), je to dědula v důchodu, ale mooc šikovnej.
HonzaXM: na pochvalenie servisu alebo zle skusenosti pouzivajme CCCA nech vsetci naokolo vedia kam ano kam nie .... dakujeme za spolupracu
HonzaXM: na pochvalenie servisu alebo zle skusenosti pouzivajme CCCA nech vsetci naokolo vedia kam ano kam nie .... dakujeme za spolupracu :)
Teda pánové vy jste kaskadéři (a možná i budoucí vrahové). Né všichni teda. To je naprostej nerozum a šílenství nechávat stáčet kotouče a pak na nich zase jezdit. Kotouče se bržděním ohřívají a když venku chčije tak se i zprudka chladí= kotouče se zakalují a tím pádem i křehnou a objevují se mikrotrhlinky. Pak už je to velmi blízko k prasknutí kotouče a následnému průseru (babka rozmázlá na čelním skle, cyklisté sešrotovaný pod autem, čelní střet s kloboučkářem nebo se stejným šetřílkovským bláznem atd atd.) Já preferuji systém= jedny kotouče-dvoje destičky a pak pryč i kdyby kotouče svítili novotou. Radši si nebudu kupovat dva měsíce hnus pivo Bránik, nebudu rozmazlovat manželku či přítulkyni nesmyslnejma dárkama a ušetřím si na nové kotouče s destičkama. Ano chápu že, pro někoho je to třeba palba koupit nové brzdy, ale furt je to lepší než sedět v kriminále nebo na kolečkovém křesle a nadávat si do hovad že jsem tam radši nedal nové brzdy. BRZDY JSOU ZÁKLAD!!!!!! I kdyby mě měli téct hovna z kufru, kastle rezatá jak já, z motoru lítajcí brikety se spotřebou Tupoleva, tak brzdy musím mít OK. Zdar Lebeda.
Teda pánové vy jste kaskadéři (a možná i budoucí vrahové). Né všichni teda. To je naprostej nerozum a šílenství nechávat stáčet kotouče a pak na nich zase jezdit. Kotouče se bržděním ohřívají a když venku chčije tak se i zprudka chladí= kotouče se zakalují a tím pádem i křehnou a objevují se mikrotrhlinky. Pak už je to velmi blízko k prasknutí kotouče a následnému průseru (babka rozmázlá na čelním skle, cyklisté sešrotovaný pod autem, čelní střet s kloboučkářem nebo se stejným šetřílkovským bláznem atd atd.) Já preferuji systém= jedny kotouče-dvoje destičky a pak pryč i kdyby kotouče svítili novotou. Radši si nebudu kupovat dva měsíce hnus pivo Bránik, nebudu rozmazlovat manželku či přítulkyni nesmyslnejma dárkama a ušetřím si na nové kotouče s destičkama. Ano chápu že, pro někoho je to třeba palba koupit nové brzdy, ale furt je to lepší než sedět v kriminále nebo na kolečkovém křesle a nadávat si do hovad že jsem tam radši nedal nové brzdy. BRZDY JSOU ZÁKLAD!!!!!! I kdyby mě měli téct hovna z kufru, kastle rezatá jak já, z motoru lítajcí brikety se spotřebou Tupoleva, tak brzdy musím mít OK. :-) Zdar Lebeda.
Zdravim, co se týče stáčení kotoučů si myslim, že je to naprosto běžná záležitost už jenom proto, že jich děláme několik za tejden. Já sem to taky několikrát stáčel a ze zkušenosti mužu říct, že se většinou stáčej o 2 až 6 desetin milimetru jedna strana a to už musej bejt hodně křivý. Takže finální úbytek materiálu po stočení maximálně 1,2 milimetru, což na některejch kotoučích je jako plivnutí do rybníka. A k tý minimální síle kotouče - na některejch kotoučích je to vyznačený. Na hraně bejvá v jednom místě takový vybrání a když materiál ubyde na tuhle úroveň, kotouč je na vyhození. Setkal sem se s tim většinou u dvojitejch kotoučů.
Zdravim, co se týče stáčení kotoučů si myslim, že je to naprosto běžná záležitost už jenom proto, že jich děláme několik za tejden. Já sem to taky několikrát stáčel a ze zkušenosti mužu říct, že se většinou stáčej o 2 až 6 desetin milimetru jedna strana a to už musej bejt hodně křivý. Takže finální úbytek materiálu po stočení maximálně 1,2 milimetru, což na některejch kotoučích je jako plivnutí do rybníka. A k tý minimální síle kotouče - na některejch kotoučích je to vyznačený. Na hraně bejvá v jednom místě takový vybrání a když materiál ubyde na tuhle úroveň, kotouč je na vyhození. Setkal sem se s tim většinou u dvojitejch kotoučů.
Teda pánové vy jste kaskadéři (a možná i budoucí vrahové). Né všichni teda. To je naprostej nerozum a šílenství nechávat stáčet kotouče a pak na nich zase jezdit. Kotouče se bržděním ohřívají a když venku chčije tak se i zprudka chladí= kotouče se zakalují a tím pádem i křehnou a objevují se mikrotrhlinky. Pak už je to velmi blízko k prasknutí kotouče a následnému průseru (babka rozmázlá na čelním skle, cyklisté sešrotovaný pod autem, čelní střet s kloboučkářem nebo se stejným šetřílkovským bláznem atd atd.) Já preferuji systém= jedny kotouče-dvoje destičky a pak pryč i kdyby kotouče svítili novotou. Radši si nebudu kupovat dva měsíce hnus pivo Bránik, nebudu rozmazlovat manželku či přítulkyni nesmyslnejma dárkama a ušetřím si na nové kotouče s destičkama. Ano chápu že, pro někoho je to třeba palba koupit nové brzdy, ale furt je to lepší než sedět v kriminále nebo na kolečkovém křesle a nadávat si do hovad že jsem tam radši nedal nové brzdy. BRZDY JSOU ZÁKLAD!!!!!! I kdyby mě měli téct hovna z kufru, kastle rezatá jak já, z motoru lítajcí brikety se spotřebou Tupoleva, tak brzdy musím mít OK. Zdar Lebeda.
Ano brzdy jsou základ,ale jak jsem psal z hlediska vlastností materiálu je lepší ten starší pokud se "stočí" Pep@n popsal přesně o kolik se "stáčí" je to v podstatě jen o tom že se na soustruhu činná plocha kotouče srovná aby měla ideální povrch,proto se u kotoučů uvádí minimální přípustná síla.Záleží také samozřejmě na tom jak jezdíš jestliže 80% času jízdy jedeš na hranici jízdních i fizykálních vlastností vozu tak samozřejmě že je lepší možná i nezbytné dávat pokaždé nové kotouče.Ale pokud jezdíš normálně tak je to zbytečné.Kotouče se "stáčejí" i na kamionech nebo autobusech a je to normální postup který schvaluje i výrobce.Takže nevím proč se takhle čílíš.Když jsem jezdil z kamionem tak jsem měl DAFa 85 vepředu kotouče vzadu bubny a než sem poprvé měnil desky tak sem najel cca 130kkm a na zadku jsem obložení měnil až pomalu na 200 kkm a dílenskej mistr nechal kotouče i bubny shodit a stočit ae ubíral z nich dohromady pár desetin mm.jen aby se srovnala činná plocha.
Ano brzdy jsou základ,ale jak jsem psal z hlediska vlastností materiálu je lepší ten starší pokud se "stočí" Pep@n popsal přesně o kolik se "stáčí" je to v podstatě jen o tom že se na soustruhu činná plocha kotouče srovná aby měla ideální povrch,proto se u kotoučů uvádí minimální přípustná síla.Záleží také samozřejmě na tom jak jezdíš jestliže 80% času jízdy jedeš na hranici jízdních i fizykálních vlastností vozu tak samozřejmě že je lepší možná i nezbytné dávat pokaždé nové kotouče.Ale pokud jezdíš normálně tak je to zbytečné.Kotouče se "stáčejí" i na kamionech nebo autobusech a je to normální postup který schvaluje i výrobce.Takže nevím proč se takhle čílíš.Když jsem jezdil z kamionem tak jsem měl DAFa 85 vepředu kotouče vzadu bubny a než sem poprvé měnil desky tak sem najel cca 130kkm a na zadku jsem obložení měnil až pomalu na 200 kkm a dílenskej mistr nechal kotouče i bubny shodit a stočit ae ubíral z nich dohromady pár desetin mm.jen aby se srovnala činná plocha.
asi ste si nikto nevsimli ten citroenacky predpis 2mm max opotrebenie, tam akekolvek stacanie straca opodstatnenie ....
asi ste si nikto nevsimli ten citroenacky predpis 2mm max opotrebenie, tam akekolvek stacanie straca opodstatnenie ....
Mno čílím se proto že tady z toho topicu stříká nezodpovědnost a čecháčkovské šetřílkování na důležité věci. Je vidět že se vám stáčenej kotouč ještě při plném brždění nerozletěl na malé kousky. Mě už se to stalo. Opilec zavrávoral a hupnul mi do cesty. Plná brzda, rána jak z děla a jak brzdilo jen jedno kolo, tak auto skončilo v poli, a v kalhotách hnědá teplá břečka. To je ta lepší verze. Na horší verzi ani nemyslím. Tuhle lepší verzi bych vám všem šetřílkům přál zažít, hlavně ty plné kalhoty.
Mno čílím se proto že tady z toho topicu stříká nezodpovědnost a čecháčkovské šetřílkování na důležité věci. :-) Je vidět že se vám stáčenej kotouč ještě při plném brždění nerozletěl na malé kousky. Mě už se to stalo. Opilec zavrávoral a hupnul mi do cesty. Plná brzda, rána jak z děla a jak brzdilo jen jedno kolo, tak auto skončilo v poli, a v kalhotách hnědá teplá břečka. To je ta lepší verze. Na horší verzi ani nemyslím. Tuhle lepší verzi bych vám všem šetřílkům přál zažít, hlavně ty plné kalhoty. ;-)
Taky jsem zastánce nových a hlavně KVALITNÍCH kotoučů. Jenže jsou lidi, co prostě nechtějí nebo nemůžou vrazit do auta korunu a po určitých zkušenostech nechtějí dát auto jinam, takže je ani vyhnat nemůžu. Nebo jim to dá člověk pomalu za naší nákupní cenu a pak slyšíme, jak pomlouvá v hospodě (za chlast ho peníze nemrzí) jak to stálo spoustu peněz a ať k nám nikdo nejezdí atd.
Záleží samozřejmě na opotřebení, někdo má třeba nahovno destičky od Kelišů, který se sjedou za 10 tis. km a na kotoučích je nepatrná hranka a jinak žádný opotřebení. Zrovna teď jsem přivezl stočené kotouče na C5 a rozdíl mezi novým a stočeným 0,8mm. Zákazník to tak chtěl...
Taky jsem zastánce nových a hlavně KVALITNÍCH kotoučů. Jenže jsou lidi, co prostě nechtějí nebo nemůžou vrazit do auta korunu a po určitých zkušenostech nechtějí dát auto jinam, takže je ani vyhnat nemůžu. Nebo jim to dá člověk pomalu za naší nákupní cenu a pak slyšíme, jak pomlouvá v hospodě (za chlast ho peníze nemrzí) jak to stálo spoustu peněz a ať k nám nikdo nejezdí atd.
Záleží samozřejmě na opotřebení, někdo má třeba nahovno destičky od Kelišů, který se sjedou za 10 tis. km a na kotoučích je nepatrná hranka a jinak žádný opotřebení. Zrovna teď jsem přivezl stočené kotouče na C5 a rozdíl mezi novým a stočeným 0,8mm. Zákazník to tak chtěl...
potom nevidim dovod na stacanie, ak su doryhovane, nieco je zle a asi by som nestacal, ak su opotrebene, ako som pisal, nahodim platnicky a ficim
potom nevidim dovod na stacanie, ak su doryhovane, nieco je zle a asi by som nestacal, ak su opotrebene, ako som pisal, nahodim platnicky a ficim
Tak tak Honzo. Platí přece heslo: pro dobrotu na žebrotu. Proto už do hospod nelezu Pivo je drahý, stejně mi nechutná, (leda 12 Plzeň) a stejně tam každej jen nadává. Udělal jsem si jednoduchý výpočet: V měsíci půjdu obden do hospody, dám si tam 5 piv za 25kč a vyhulim u toho krabku startek. Tj: 160x15= 2400kč Když nikam nepudu tak ty lováky mi zbydou a ejhle najednou je zatím na slušné destičky. Další měsíc totéž a najednou je to skoro 5000kč. A jelikož lidi určitě nemění brzdy každého půl roku tak si myslím, že když šáhne ještě do rezerv tak na kvalitní nové brzdy je. Samozřejmě záleží také na jaké auto to je. Pokud je to náká malá nákupní taška tak tam ceny jsou asi docela nižší než u velkého telete.
Myslím že je rozhodně lepší poblinkané dítě v sedačce než křuplá hlava zdivočelého chodce (či poldy) na čelním skle.
Tak tak Honzo. Platí přece heslo: pro dobrotu na žebrotu. :-) Proto už do hospod nelezu :-)))) Pivo je drahý, stejně mi nechutná, (leda 12 Plzeň) a stejně tam každej jen nadává. Udělal jsem si jednoduchý výpočet: V měsíci půjdu obden do hospody, dám si tam 5 piv za 25kč a vyhulim u toho krabku startek. Tj: 160x15= 2400kč Když nikam nepudu tak ty lováky mi zbydou a ejhle najednou je zatím na slušné destičky. Další měsíc totéž a najednou je to skoro 5000kč. A jelikož lidi určitě nemění brzdy každého půl roku tak si myslím, že když šáhne ještě do rezerv tak na kvalitní nové brzdy je. Samozřejmě záleží také na jaké auto to je. Pokud je to náká malá nákupní taška tak tam ceny jsou asi docela nižší než u velkého telete.
Myslím že je rozhodně lepší poblinkané dítě v sedačce než křuplá hlava zdivočelého chodce (či poldy) na čelním skle. ;-)
Mé Berlingo skoro voní novotou a má najeto necelých 20 000km a při přezouvání mě překvapilo , že kotouče už mají zřetelnou hranku zatímco destičky sou jak nové. předešlé "auto"-fiat to dělal taky-kotouče ubývali pomalu rychleji jak destičky.A tak přemýšlím , vzpomínaje na Felicii která měla 220000když šla pryč a nikdy sem neměnil kotouče, jen destičky KAŽDOU sezonu(ale za 400),jestli by neměli kotouče být trochu tvrdší a destičky naopak měkčí.
Mé Berlingo skoro voní novotou a má najeto necelých 20 000km a při přezouvání mě překvapilo , že kotouče už mají zřetelnou hranku zatímco destičky sou jak nové. předešlé "auto"-fiat to dělal taky-kotouče ubývali pomalu rychleji jak destičky.A tak přemýšlím , vzpomínaje na Felicii která měla 220000když šla pryč a nikdy sem neměnil kotouče, jen destičky KAŽDOU sezonu(ale za 400),jestli by neměli kotouče být trochu tvrdší a destičky naopak měkčí.;-)