Pokud o této možnosti někdo neví, vřele doporučuji namontovat světla pro denní svícení... Jen pro info, to co vám nabízí prodejce aut není to pravý ořechový - svítí automaticky celé osvětlení vozu, snad jen s vyjímkou interieru.
Pro představu - při plném osvětlení vozu tj.2x55W (hl.světla) + 2x5W (parkovačky) + 2x5W (zadní sv.) + 2x5W (osv.RZ) = 140W ! Při napětí při běhu motoru cca 14V je zátěž alernátoru trvale cca 10A
Uznáte, že alternátor není věčný a energie se musí někde brát a ono se "to" nějak samo nedělá, že to svítí ono se tam něco o sebe tře a až se to dotře, tak v podstatě nejedeme.Nemluvě o opotřebení světel, když si vezmete, jak se ohřejí sami o sobě tak co musí dělat v létě při stání v koloně a jen pro info pokud máte (dnes již většinou) plastové "skla" reflektorů je VELMI důležité používat jen žárovky co nevyzařují UV světlo, jinak vám po čase skla ztmavnou...
Naproti tomu světla denního svícení mají cca 5W-6W tedy odběr cca1A - desetkrát méně! svítí automaticky po nastartování motoru (dle zapojení) velikostně zhruba 15cmx5-6cmx4-6cm a nic jiného s nimi svítit nemusí. Cena je kolem 2000Kč +-500Kč ale je důležité jejeich označení kromě homologačního znaku v kroužku "E" (např. E4) také značení "RL" ozn. denni svit. POZOR na netu prodávají i "homologované" sv.pro denní svit třeba za 1000Kč, ale to jsou jen poziční světla sice s "E" , ale ne pro denní svícení...zkrátka vás tahají za čumec
Problém s montáží může být u vozů na leasing a u nových pozor na záruku...
Světla se vyrábí ve dvou verzích - žárovková a LED .link. , .link.
Pokud o této možnosti někdo neví, vřele doporučuji namontovat světla pro denní svícení... Jen pro info, to co vám nabízí prodejce aut není to pravý ořechový - svítí automaticky celé osvětlení vozu, snad jen s vyjímkou interieru.
Pro představu - při plném osvětlení vozu tj.2x55W (hl.světla) + 2x5W (parkovačky) + 2x5W (zadní sv.) + 2x5W (osv.RZ) = 140W ! Při napětí při běhu motoru cca 14V je zátěž alernátoru trvale cca 10A
Uznáte, že alternátor není věčný a energie se musí někde brát a ono se "to" nějak samo nedělá, že to svítí ono se tam něco o sebe tře a až se to dotře, tak v podstatě nejedeme.Nemluvě o opotřebení světel, když si vezmete, jak se ohřejí sami o sobě tak co musí dělat v létě při stání v koloně a jen pro info pokud máte (dnes již většinou) plastové "skla" reflektorů je VELMI důležité používat jen žárovky co nevyzařují UV světlo, jinak vám po čase skla ztmavnou...
Naproti tomu světla denního svícení mají cca 5W-6W tedy odběr cca1A - desetkrát méně! svítí automaticky po nastartování motoru (dle zapojení) velikostně zhruba 15cmx5-6cmx4-6cm a nic jiného s nimi svítit nemusí. Cena je kolem 2000Kč +-500Kč ale je důležité jejeich označení kromě homologačního znaku v kroužku "E" (např. E4) také značení "RL" ozn. denni svit. POZOR na netu prodávají i "homologované" sv.pro denní svit třeba za 1000Kč, ale to jsou jen poziční světla sice s "E" , ale ne pro denní svícení...zkrátka vás tahají za čumec
Problém s montáží může být u vozů na leasing a u nových pozor na záruku...
Světla se vyrábí ve dvou verzích - žárovková a LED
http://www.tuningshop.cz , http://www.hella.cz
Ja osobne pouzivam denni svetla jiz zhruba pul roku, mozna vice, uz si nepamatuji.
Poridil jsem tyto LED svetla: .link. a musim rict ze jsem spokojen. Tedy i spotreba sla dolu a tomu jsem pred tim nechtel verit, ale predevsim se mi na hlavnich svetlech neopotrebovava mechanismus elevace svetel (xenony), coz byl hlavni duvod jejich montaze. .link..link.
Vsem vrele doporucuji
Jeste mala poznamka k vyse uvedenym udajum, zadni svetla jsou zpravidla 21W, ne 5W a nezapomente na podsvetleni
palubni desky!!
Pozor na spravne zapojeni, pri kontrole se na to zameruji a take na spravne umisteni.
Jenou mi dokonce policejni hlidka tvrdila, ze v CR nejsou schvalena ZADNA doplnkova svetla pro denni sviceni, pouze ta, ktera se montuji seriove (viz vozy AUDI a jejich LED svetla apod.). A jednou mi take jedna policistka nechtela verit, ze to nejsou mlhovky ale denni svetla, a porad chtela, abych je vypnul
Ja osobne pouzivam denni svetla jiz zhruba pul roku, mozna vice, uz si nepamatuji.
Poridil jsem tyto LED svetla: http://www.stualarm.cz/produkt/sj-286typ1-svetla-pro-denni-sviceni-s-led-homologace/ a musim rict ze jsem spokojen. Tedy i spotreba sla dolu a tomu jsem pred tim nechtel verit, ale predevsim se mi na hlavnich svetlech neopotrebovava mechanismus elevace svetel (xenony), coz byl hlavni duvod jejich montaze. http://www.c5club.cz/graphics/dynamic/17042713_13.jpg http://www.c5club.cz/graphics/dynamic/17042713_12.jpg
Vsem vrele doporucuji :)
Jeste mala poznamka k vyse uvedenym udajum, zadni svetla jsou zpravidla 21W, ne 5W a nezapomente na podsvetleni
palubni desky!!
Pozor na spravne zapojeni, pri kontrole se na to zameruji :) a take na spravne umisteni.
Jenou mi dokonce policejni hlidka tvrdila, ze v CR nejsou schvalena ZADNA doplnkova svetla pro denni sviceni, pouze ta, ktera se montuji seriove (viz vozy AUDI a jejich LED svetla apod.). A jednou mi take jedna policistka nechtela verit, ze to nejsou mlhovky ale denni svetla, a porad chtela, abych je vypnul :D
jj, to se musíme holt obrnit na takové blbce od policie... už je to naštěstí lepší, než když to začalo, to sem se s nima taky musel jednou hádat (a jak rád, když víte, že máte vše ok, je to švanda).
Dalším problémem jsou čeští "řidiči" kteří jsou nervama bez sebe, že někdo nesvítí těma "velkejma hlavníma" a blikají na vás ať si rozsvítíte, těch panečku už bylo....
jj, to se musíme holt obrnit na takové blbce od policie... už je to naštěstí lepší, než když to začalo, to sem se s nima taky musel jednou hádat (a jak rád, když víte, že máte vše ok, je to švanda).
Dalším problémem jsou čeští "řidiči" kteří jsou nervama bez sebe, že někdo nesvítí těma "velkejma hlavníma" a blikají na vás ať si rozsvítíte, těch panečku už bylo....
Oni jsou dva tabory lidi, ti kteri denni svetla uznavaji a treba je i maji a potom samozrejme ti, kteri denni svetla a denni sviceni vseobecne odsuzuji, pravda je mozna nekde uprostred, kdo vi.
jj, mam stejne zkusenosti :)
Oni jsou dva tabory lidi, ti kteri denni svetla uznavaji a treba je i maji a potom samozrejme ti, kteri denni svetla a denni sviceni vseobecne odsuzuji, pravda je mozna nekde uprostred, kdo vi. :)
Osobně mi nevadí svítit, když mám k tomu ty speciální světýlka. Všem bych doporučil jejich koupi, ta investice není zase tak vysoká. Snad jedna nepříjemnost s povinným svícením je, že zanikají motocyklisté a nejsou vidět jako dříve...
Osobně mi nevadí svítit, když mám k tomu ty speciální světýlka. Všem bych doporučil jejich koupi, ta investice není zase tak vysoká. Snad jedna nepříjemnost s povinným svícením je, že zanikají motocyklisté a nejsou vidět jako dříve...
Me se ta dodelana svetla na denni sviceni proste nelibi. Nemam rada narusene linie auta. Kdyby se delala svetla na DS kulata, vim, kam bych je umistila, ale ty podlouhle nemam kam dat
Me se ta dodelana svetla na denni sviceni proste nelibi. Nemam rada narusene linie auta. Kdyby se delala svetla na DS kulata, vim, kam bych je umistila, ale ty podlouhle nemam kam dat
Sak ti je nikdo nenuti, kazdy mame rad neco jineho Jinak kulatych je na trhu take nekolik, dokonce i s LED, viz. napr Hella
Sak ti je nikdo nenuti, kazdy mame rad neco jineho :) Jinak kulatych je na trhu take nekolik, dokonce i s LED, viz. napr Hella ;)
Darjo, souhlasím.. denní světla jsou dobrá věc, ale musela by se mi vejít do mřížky předního nárazníku.. Jinak je to ošklivý "bastl"
Darjo, souhlasím.. denní světla jsou dobrá věc, ale musela by se mi vejít do mřížky předního nárazníku.. Jinak je to ošklivý "bastl"
Tak znovu otevírám tému..a měnit názor.. Už mě pomalu přestává bavit měnit žárovky, H7 po zakoupeni značkových Osramek zatím drží, ale parkovačky už jsem měnil 3x, zadní obrysová 1x, osvětlení SPZ 2x..-- Už vážně uvažuji o zakoupení LED - .link. Už nekdo zapojoval na C4? Zajímá mě hlavně kam se píchnout s vodičem (od zapalování) než začnu pátrat..
Tak znovu otevírám tému..a měnit názor..:nevim Už mě pomalu přestává bavit měnit žárovky, H7 po zakoupeni značkových Osramek zatím drží, ale parkovačky už jsem měnil 3x, zadní obrysová 1x, osvětlení SPZ 2x..-- :-p Už vážně uvažuji o zakoupení LED - http://www.leddennisviceni.cz/index.php?topMenu=24&cat=1012 Už nekdo zapojoval na C4? Zajímá mě hlavně kam se píchnout s vodičem (od zapalování) než začnu pátrat..:-))
Minulý týden jsem nahradil parkovačky LED.
Svítí to hezky, prosvítí to celou plochu - ALE - má to však dvě nechtěné mouchy - při odemknutí auta dálkovým ovládačem se LED parkovačky slabě rozsvítí (asi poloviční svit) a při zamčení auta dálkovým ovládačem zůstanou LED parkovačky asi 20 vteřin slabě svítit. Tj. elektronika sběrnice má nějaké zbytkové napětí, které normální žárovku nerozsvítí, ale LED už ano.
Denní svícení jsem už v Brně na několika C4 viděl - buď "pásek" LED v mřížce nárazníku, nebo kulaté místo mlhovek...
Mně spíš vadí, že bych si musel ještě nechat v servisu deaktivovat stávající denní svícení, které mně stálo při koupi 1200,- peněz.
Minulý týden jsem nahradil parkovačky LED.
Svítí to hezky, prosvítí to celou plochu - ALE - má to však dvě nechtěné mouchy - při odemknutí auta dálkovým ovládačem se LED parkovačky slabě rozsvítí (asi poloviční svit) a při zamčení auta dálkovým ovládačem zůstanou LED parkovačky asi 20 vteřin slabě svítit. Tj. elektronika sběrnice má nějaké zbytkové napětí, které normální žárovku nerozsvítí, ale LED už ano.
Denní svícení jsem už v Brně na několika C4 viděl - buď "pásek" LED v mřížce nárazníku, nebo kulaté místo mlhovek...
Mně spíš vadí, že bych si musel ještě nechat v servisu deaktivovat stávající denní svícení, které mně stálo při koupi 1200,- peněz.
Přílohy: LED parkovačka.jpg ( 196365b ) - LED parkovačka plný svit LED parkoavčka 2.jpg ( 221172b ) - LED parkovačka zbytkový svit
Tak já mám už na C5 namontovaný LED světla už přes roka spokojenost nade vše. Světla jsou podlouhlýa jedno světlo má 28 LEDek. Montáž jsem prováděl sám. Mám to přes dvě relátka a udělaný tak, že při rozsvícení hlavních světel tak LEDky zhasnou a ne tak jak kolikrát vydím, že auta jezdí se všema světlama.
Tak já mám už na C5 namontovaný LED světla už přes roka spokojenost nade vše. Světla jsou podlouhlýa jedno světlo má 28 LEDek. Montáž jsem prováděl sám. Mám to přes dvě relátka a udělaný tak, že při rozsvícení hlavních světel tak LEDky zhasnou a ne tak jak kolikrát vydím, že auta jezdí se všema světlama.
k tejto teme myslim ze to ma na C5 1 najlepsie silvo (C5 club), tam to fakt neni ako bastel, az na to ze to nejde s xenonmi a hmlovkamy na to miesto dat a tak si to planujem aj ja nahodit: .link. .link. .link.
k tejto teme myslim ze to ma na C5 1 najlepsie silvo (C5 club), tam to fakt neni ako bastel, az na to ze to nejde s xenonmi a hmlovkamy na to miesto dat a tak si to planujem aj ja nahodit:
http://www.c5club.cz/graphics/dynamic/19488087_88502833349956684d0751.jpg
http://www.c5club.cz/graphics/dynamic/19488087_382224368499565580fcbc.jpg
http://www.c5club.cz/graphics/dynamic/19488087_7105957249956510d800d.jpg